40 évesek lettünk

                

Az őcsényi Nyugdíjas Klub a napokban ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját. A klub 1968-ban alakult „öregek beszélgető társaság” néven. Az első megbeszéléseket a kultúrház hozta össze, a helyi TSZ adott helyiséget és a falu „hangosbemondója” a kisbíró dobolta ki az összejövetel időpontját. A tagok gondozták a falu központjában lévő parkot, segítettek az iskola bővítésében, lovas kocsival jártak Gemencbe kirándulni. 

 

A klub első vezetője Baka Sándor bácsi volt, őt követte Hartmann Lászlóné (Lenke óvónéni), Sárközi István tanár úr, Imrő Judit fiatal nevelő, Somorjai László, Zala István – aki 20 évig volt vezető – őt követte Révész Györgyné, a jelenlegi vezető Dávid Kálmán.

 

Az egyesületnek jelenleg 119 tagja van, 81 nő, 38 férfi. 2002-ben a bírósági bejegyzés megtörtént, ekkor Malustyik Antalné klubtag javaslata alapján Őszi Rózsa Nyugdíjas Egyesület nevet vette fel. Tagja vagyunk a Megyei Nyugdíjas érdekszervezetek Szövetségének.

 

Évente 6-7 alkalommal szervezünk fürdést, kirándulást termálfürdőkbe, Gyopárostól Zalakarosig. Állandó belépőnk van a Harkányi, a Kiskunmajsai és a Tamási fürdőkbe. Több esetben jártunk Budapesten, megtekintettük az országházat, az állatkertet és más nevezetességet. Jártunk a Pécsi Nemzeti Színházban, a Babits Művelődési Házba és egy csodálatos estét töltöttünk el a Szekszárdi Német Színházban.

 

Tagjaink körében nagy sikere van a vacsorával egybekötött zenés esteknek, így a Nők és Férfiak báljának, a Pótszilveszternek és a Farsangi bálnak. A kerti partikat, a közös sütést, a főzést, a májusfa kitáncolást nagy örömmel fogadják tagjaink. Szívesen vesznek részt tagjaink olyan kiránduláson, mint a Gemenci, a Szálkai, ahol a jó levegőn közös főzéssel, énekléssel töltötték el az időt.

 

Kiemelkedő rendezvényt is kezdeményeztünk, a Sárközi települések nyugdíjas klubjai között, melynek humoros, játékos vetélkedő nevet adtunk, Őcsény, Báta, Decs volt házigazda, szeptemberben Pörbölyön folytatódik. Klubesteken nagy sikere van a Sárközi hagyományról, a  bűnmegelőzésről és az egészség megőrzéséről szóló előadásoknak.

 

Egyesületünk tagjai részt vesznek a község rendezvényein, így a majálison, a falu karácsonyán, segítséget nyújtunk az iskolának a papírgyűjtésben. Az elmúlt években több óra társadalmi munkát végeztünk játszótér kialakításában, járdák építésében.

 

Egyesületünket 7 fős elnökség vezeti, akik éves rendezvénynaptár alapján állítják össze a programokat, ezzel biztosítva egy tervszerű folyamatos munkát, mely elősegíti az őcsényi nyugdíjasok szabadidejének hasznos kulturált eltöltését.
                 

Dávid Kálmán

elnök

           
Az oldalt készítette és frissíti: Takaró János: takaro@takaro.hu