Gyergyószárhegyiek a szüreti felvonuláson

Gyergyószárhegy Önkormányzatának küldöttsége és a CIKA Hagyományőrző csoport volt a település vendége a hétvégén.

A Gyergyószárhegyi Önkormányzat küldöttségét Keresztes Elemér alpolgármester vezette. A küldöttség tagjai Czimbalmos K. Árpád iskolaigazgató és Danguly Ervin a CIKA Hagyományörző csoport vezetője.

A csoport pénteken este 11.00 órakor érkezett Őcsénybe, hosszú és fárasztó utazás után. A vendégeket népes csapat fogadta, az önkormányzat részéről Fülöp János polgármester, a Bogár István Hagyományőrző Egyesület részéről Scultéty Erzsébet.

A 14 gyermek és 6 fős felnőtt kísérője rövid beszélgetés után nyugovóra tértek. A felnőttek egy része családoknál lettek elszállásolva, a gyermekek a Repülőtéri faházakban pihenhettek.

Szombaton délelőtt a felkészüléssel és táncpróbákkal telt el, hiszen délután és este a fellépés volt. Az Erdélyi gyerekek a felvonuláson és a Református Gyülekezeti házban bemutatták a székely hagyományokra épülő táncaikat. Talán nem túlzás leírni, hogy az Őcsényi publikum hatalmas tapssal fogadta a műsort.

Vasárnap a gyerekek legnagyobb örömére két program várta őket.  Délelőtt a repülőgépek, helikopterek, délután pedig egy rövid kirándulás Mohácsra.

Délelőtt fél tízkor a kis csapatot a Repülőtéren Kovács Ottó, Talabos Gábor és Tóth Csaba fogadta. Kovács Ottó bemutatta a repülőteret, a hangárt, a repülőgépeket és a helikoptereket. Rengeteg kérdés merült fel… mitől repül a helikopter, ki találta fel, hogyan permetez, hogyan lehet vezetni, és mekkora sebességet tud elérni, hányóra az út Gyergyószárhegyig, …és ehhez hasonló kérdésekre kellett válaszolnia a képviselő Úrnak. A gyerekek megnézhették az Ancsa (AN-2) pilótafülkéjét is, és kipróbálhatták a pilótaülést.

Ebéd után egy kis kirándulás várt a csapatra. A Mohács melletti síkon a magyar történelem legtragikusabb eseményére emlékezhettek Talabos Gáborné tanárnő segítségével. A tanárnő felidézte az 1526. augusztus 28-29.-i eseményeket.

Főhajtás a hősök tiszteletére

Természetesen a kis nebulók itt is rengeteg kérdést tettek fel, melyek közül egynéhány megválaszolása nem is volt olyan egyszerű feladat. A program zárásaként a Mohácsi kompkikötőt és a városközpont nevezetességeit szemlélhették meg a Gyergyószárhegyiek.

Vasárnap esete köszönt el a két testvértelepülés egymástól, melynek mottója lehet, hogy jövőre augusztus 13-an Gyergyószárhegyen és szeptember végén októbere elején Őcsényben ismét találkozhassunk.

 

Pollák Csaba

 
Az oldalt készítette és frissíti: Takaró János: takaro@takaro.hu