Őcsény-Decs Szennyvíztelep felújítása

KEHOP-2.2.1-15-2015-00023

A projekt alapinformációi

Kedvezményezett neve:
- NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.
- Őcsény Község Önkormányzata
- Decs Nagyközség Önkormányzata

A projekt címe: Őcsény-Decs Szennyvíztelep felújítása

Támogatás összege: 385 087 690 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 95,000000 %

Fizikai befejezés dátuma: 2019.07.31.

A projekt azonosító száma: KEHOP-2.2.1-15-2015-00023


A projekt bemutatása

A szennyvíztisztító-telep esetén a jelenlegi tisztítási technológia hidraulikai kapacitásbővítést nem igényel, hanem a tisztító kapacitás hiánya miatt indokolt a tisztító telep fejlesztése.

A szagtalanítás a tervezett rendszeren azért szükséges, mert a hosszú nyomócsövek miatti nagy szállítási távolság és a kis szennyvízmennyiség eredményeképpen a fogadóaknák környezetében a szennyvíz berothadása következtében erős szaghatás tapasztalható. Emellett problémát jelent a berothadás miatti erős korrozív hatás, amely hosszútávon tönkreteszi a beton létesítményeket. A betervezendő műszaki megoldás célja, hogy a művi elemek korrózióját és a szaghatások kialakulását a rendszeren előzzük meg. Emellett a hálózat kritikus pontjainál kiegészítő biofilteres szagtalanítók szükségesek, melyek a létesítmények egyes légtereinek megszívásával és a bűzös levegő semlegesítésével biztosítják a szagmentes állapotot.

A szennyvízelvezető hálózat szagtalanítási munkálatai mellett szükség van a hálózat egyes elemei rekonstrukciós munkálatainak elvégzésére. Az egyes létesítmények (átemelők, fogadóaknák) felújítása azért szükséges mivel az előző szakaszokon érkező erősen berothadt szennyvíz jelentős betonkorróziót okozott azok falában. Probléma továbbá, hogy a jelenlegi szerelvények, nem megfelelő anyaguk miatt, szintén erősen korrodált állapotban vannak.

A projekt nem tartalmaz csatornahálózat-bővítést célzó intézkedéseket. A fejlesztés során új létesítmény nem kerül kialakításra, a már meglévő szennyvíztelep és szennyvízhálózat kerül fejlesztésre. Emiatt a működtetésbe a projekt megvalósítását követően új szereplő nem kerül bevonásra. A tulajdonosi és üzemeltetési viszonyok a megvalósítást követően változatlanok maradnak.

A fejlesztéssel érintett szennyvízhálózat üzemeltetője Őcsény és Decs településeken az E.R.Ö.V. Egyesült Regionális Önkormányzati Víziközmű Zrt.
A hálózat tulajdonosai az egyes önkormányzatok. A szennyvíztelep tulajdonosa Decs és Őcsény Községek Önkormányzatai (63% : 37% arányban).


Kapcsolat

NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda
Földi Eszter – víziközmű projektmenedzser
E-mail: foldi.eszter@nfp.hu
Telefon: +361 2390420

Őcsény Község Önkormányzata
Fülöp János polgármester
E-mail: ocsenyph@tolna.net
Telefon: 06/74-496-872

Decs Nagyközség Önkormányzata
Heberling Tibor polgármester
E-mail: phdecs@decs.hu
Telefon: 06/74-595-900